Niegdyś wydawało się, iż folian to to samo co kwas foliowy. Okazuje się, iż nie jest to prawdą, gdyż te dwa składniki są od siebie całkowicie inne. Folian to witamina B rozpuszczalna w wodzie, która w sposób naturalny występuje w pożywieniu takim jak rośliny zielone, produkty zwierzęce czy mleko. Warto zapoznać się z tym składnikiem niezbędnym w naszej diecie.

Bogactwo folianu witaminy B

folianyJedną z najbardziej powszechnych sytuacji niedoborów w diecie jest brak koenzymów folianów. Są one niezbędne w trakcie ciąży, karmienia piersią, a także w momencie wzrostu dziecka. Niestety, foliany zawarte w jedzeniu są bardzo często niestabilne oraz podatne na utlenianie, przez co szybko tracą swoją aktywność. Mimo to ludzki organizm nie jest w stanie kumulować większych dawek folianów, ponieważ są one rozpuszczalne w wodzie, przez co regularnie wydalamy je z naszego ciała. W najpoważniejszych przypadkach niedoborów tego składnika mogą wystąpić nieprawidłowości takie jak anemia makrocytowa, choroby układu sercowo-naczyniowego, wady cewy nerwowej i nowotworzenie. Dlatego powinniśmy suplementować ten składnik. Są również czynniki, które nie pozwalają w pełni naszemu ciału wykorzystać możliwości folainów, a są nimi leki obniżające cholesterol, antykoncepcja doustna czy leki alkalizujące. W związku z tym powinniśmy być w tej sytuacji szczególnie uwrażliwieni na wprowadzanie dodatkowych dawek folianów w diecie.

Odpowiednie dawki folianów w naszym ciele nie są w pełni wykorzystywane, gdyż nasze ciało nie nadążą nad ich przetwarzaniem. To wszystko przez to, iż folian witaminy B jest rozpuszczalny w wodzie, a więc bardzo szybko go wydalamy. Dlatego zadbajmy o odpowiednią suplementację i nie mylmy tego składnika z kwasem foliowym mającym inne znaczenie.