Bigos to jedna z tradycyjnych polskich potraw. Istnieje wiele przepisów na to pyszne danie. Rzadko się zdarza, żeby taki posiłek wyszedł niedobry.Warto poznać przepisy naszej babci i mamy na dania z kapusty. Każda pani domu, ma swoje sprawdzone techniki kulinarne. Kapusta dostarcza wiele witamin i minerałów.

Czym wato doprawić bigos?

przyprawy do bigosuSekretem każdej potrawy jest odpowiednie dobór przypraw i dodatków. Podstawową każdego biosu jest kapusta. Najczęściej w tym celu wybierana jest kapusta kiszona. Należy zwrócić uwagę na jej kolor, powinien być żółty, a nie biały. Ważne, aby nie była zbyt słona. Kwaśny smak kapusty może złagodzić dodatek świeżej białej kapusty. Jeśli kapusta kiszona pachnie nieco jakby alkoholem, oznacza to, że nadaje się do wyrzucenia. Taka kapusta może spowodować dolegliwości żołądkowe. Kapustę najlepiej gotować w garnku o grubym dnie. Bigos należy gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Warto dodać do niej mięso lub kiełbasę. Bez względu na to, czy robimy wersją potrawy z mięsem, czy bez koniecznie trzeba dodać tłuszcz. Najlepiej sprawdzą się tłuszcze pochodzenia zwierzęce smalec lub boczek. W wersji wegańskiej możemy dodać oliwę z oliwek. W wersji mniej kalorycznej dania możemy dodać zamiast mięsa owoce np. jabłko, gruszkę. Ważny jest odpowiedni wybór przyprawy do bigosu, nie należy jednak przesadzać z jej ilością. Możemy do tej potrawy dodać takie dodatki jak: pieprz, liści laurowy, ziele angielskie, majeranek, kminek.

Sól najlepiej dodawać na koniec gotowania. Jeśli woli słodszy smak kapusty możemy dodać przecier pomidorowy lub suszone śliwki. Do poprawy smaku możemy dodać suszone grzyby. Do podkreślenia charakteru dania możemy dodać kliszek czerwonego wina, wszystko w zależności od indywidualnych preferencji smakowych.