To klasyka w kuchni. Dawno temu używały ich nasze babcie. Teraz ponownie wracają do łask. Znów odkrywamy zalety gotowania w nim. Są bardzo trwałe i odporne na uszkodzenia. Nie straszny im również wpływ czynników zewnętrznych. Dzięki nim nasze dania będą smakować wyśmienicie. Służą nie tylko do gotowania. Śmiało możemy w nich dusić, smażyć czy piec potrawy.

Garnki żeliwne emaliowane to dobry zakup

garnek żeliwny emaliowanyPrzydadzą się osobom, które są na diecie lub preferują lekką kuchnię, ponieważ nie trzeba w nich używać tłuszczu. Ważne też jest, że bardzo długo trzymają ciepło – nawet po kilku godzinach możemy podać ciepła potrawę. Garnek żeliwny emaliowany ma wiele zalet. Emalia zabezpiecza przed rdzewieniem, aczkolwiek nie do końca. Garnki bez emalii wymagają regularnej konserwacji w tej kwestii. Chroni również też przed kwasem zawartym w niektórych produktach spożywczych. Uodparnia również garnek przed wciąganiem zapachów. Garnki bez emalii mogą wciągać zapach potraw. Garnków możemy używać zarówno na kuchenkach gazowych jak i indukcyjnych. Naczynia żeliwne produkuje się ze stopu węgla i żelaza, które nazywamy właśnie żeliwem. Garnki żeliwne mają wiele zalet, które ułatwiają codzienne przygotowywanie posiłków. Są również prozdrowotne, bo w trakcie gotowania nie wydzielają żadnych szkodliwych substancji. Na rynku są również dostępne naczynia żeliwne do pieczenia chleba. Działa jak minipiec, a chleb w nim upieczony ma bardzo chrupiącą skórkę.

Moim zdaniem najważniejszą zaletą tych naczyń jest utrzymywanie temperatury. Gdy się nagrzeją, bardzo wolno oddają ciepło. Nagrzewają się dość długo, ale równomiernie. Można w nich przechowywać gorące potrawy i zaobserwować, że nie stygną nawet po pewnym czasie. Łatwo również utrzymać je w czystości. Mogą być myte jak każde inne naczynia.