DICKMANN Wędkarstwo Morskie Władysławowo

Wyszukiwarka

Wyprawy wędkarskie na połowy dorsza przez cały rok!

Kontakt i rezerwacja

Telefon kontaktowy +48 602 593 012

Przepisy kulinarne na dorsza

Najsmaczniejsza ta ryba, którą sama/sam złowisz, ale warto poznać kilka przepisów kulinarnych, aby była jeszcze smaczniejsza. Z naszej strony zachęcamy do eksperymentów!

Dorsz z bakłażanami

Składniki potrawy:

  • 1 duży bakłażan
  • 2 filety z dorsza
  • 4 soczyste pomidory
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka bazylii
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Bakłażana kroimy na plastry, solimy z obu stron i odstawiamy na 20 minut, by puścił gorzki sok, po czym plastry opłukujemy i osączamy.

Filety oczyszczamy z resztek ości i kroimy na kawałki.

Pomidory sparzamy i obieramy ze skórek.

Rozgrzewamy patelnię i polewamy ją 2 łyżkami oliwy. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy plastry bakłażanów.

Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą i sokiem z cytryny. Odstawiamy.

Smarujemy formę do zapiekania oliwą. Posypujemy ją suszonym oregano, układamy kawałki dorsza, solimy.

Rybę pokrywamy plastrami pomidora, posypujemy posiekaną pietruszką i bazylią. Na wierzchu układamy plastry bakłażana.

Foremkę przykrywamy folią aluminiową i wsuwamy do nagrzanego do 200° C piekarnika. Pieczemy 35 min.

Potrawa rozgrzewająca i odżywcza, zalecana przy zaburzeniach snu.

Źródło przepisu: www.magazyn-kuchnia.pl

Dorsz pieczony z masłem pomidorowym

Składniki potrawy:

  • filet z dorsza 4 szt
  • masło 2 łyżki
  • pomidory suszone w zalewie ok 2 łyżki
  • przecier pomidorowy 1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka
  • sól pieprz 1 szczypta
  • ziemniaki 1/2 kg
  • śmietana gęsta 1 łyżka
  • fasolka szparagowa 100g
  • bułka tarta 2 łyżki
  • masło 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i zrobić z nich pure z dodatkiem łyżeczki masła i łyżki śmietany.

Filety z dorsza opłukać i osuszyć. Następnie z obu stron oprószyć solą i pieprzem.

Pomidory odsączyć z zalewy i bardzo drobno posiekać. Wymieszać je z dwoma łyżkami masła, przecierem pomidorowym oraz ziołami prowansalskimi. Nakładać porcjami na filety z dorsza.

Ryby zawijać w papiloty zrobione z papieru do pieczenia. Zapiekać 25 minut w temp 180° C. W tym czasie ugotować fasolkę szparagową. Roztopić masło , dodać bułkę tartą i przełożyć fasolkę.

Wszystkie składniki układać na talerzu.

Źródło przepisu: www.wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.com

Dorsz smażony na sposób andaluzyjski

Składniki potrawy:

  • 1 kg filetów z dorsza lub innej morskiej ryby
  • olej do smażenia
  • mąka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 strąk (mały) ostrej czerwonej papryki
  • 400 g pomidorów
  • 1 listek laurowy
  • sól
  • pieprz
  • mieszane przyprawy ziołowe
  • 0.5 szklanki  białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka masło
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Filety pokroić w wąskie, długie porcje.

Rozgrzać olej w głębokiej patelni.

Porcje ryby obtoczyć w mące z dodatkiem sproszkowanych przypraw ziołowych, ułożyć na siatce do smażenia, zanurzyć w rozgrzanym oleju. Usmażyć na ciemnozłoty kolor, osolić. Odcedzić rybę z tłuszczu i ułożyć na półmisku na kształt piramidy.

Obraną cebulę opłukać i drobno posiekać. Posiekać również czosnek, wymieszać z cebulą, wrzucić do rondla z rozgrzaną oliwą (1 łyżka), zrumienić na jasnozłoty kolor.

Paprykę i pomidory umyć. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek i pokrajać w plasterki.

Paprykę pokroić w cienki makaronik.

Pomidory i paprykę dodać do zrumienionej cebuli z czosnkiem, posypać mieszaniną przypraw ziołowych, w skład których powinien wchodzić estrogen.

Dodać szklankę wrzącej wody i wino. Gotować 20 min.

Masło rozetrzeć z przesianą mąką, dodać do gotującego się sosu, przetrzeć przez sito, a następnie gotować w dalszym ciągu w celu zagęszczenia.

Gotowy sos przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Źródło przepisu: www.kuchnia-polska.net

Dorsz w pomidorach na ostro

Składniki potrawy:

  • 1 kg filetów z dorsza
  • po 1/2 łyżeczki kminku, kolendry, soli
  • 1/2 łyżeczki suszonej rozdrobnionej papryczki chili
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 – 4 pomidory
  • szklanka bulionu
  • 1 łyżeczka oliwy

Sposób przygotowania:

W miseczce wymieszać kminek, kolendrę, sól i rozdrobnioną papryczkę chili.

Tak przygotowaną mieszanką posypać umyte i osuszone filety, odłożyć do lodówki na co najmniej 30 min.

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Pomidory umyć, pokroić w kostkę.

Rybę ułożyć w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym lub brytfannie, obłożyć cebulą, czosnkiem i pomidorami.

Zalać bulionem i piec ok. 25-30 minut w temp. 180° C.

Źródło przepisu: www.deon.pl

Dorsz w jogurtowym beszamelu

Składniki potrawy:

  • 4 kawałki filetów z dorsza
  • 250ml naturalnego jogurtu
  • szczypta mąki żytniej razowej
  • kopiasta łyżeczka palonej gałki muszkatołowej
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżeczki startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 200° C .

Jogurt wymieszać z solą, pieprzem i gałka muszkatołową, a na głębokiej patelni przyprażyć mąkę.

Patelnię zdjąć z ognia, odczekać minutę i wlać jogurt z przyprawami cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.

Na dwa małe naczynia do zapiekania wylać połową jogurtu, na którym ułożyć rybę i przykryć pozostałym jogurtem oraz posypać parmezanem.

Zapiekać około 15 minut, ale im grubsze filety, tym dłużej należy rybę w piekarniku przytrzymać.

Podać z brokułem polanym sokiem cytrynowym i posypanym drobniutko posiekanym ząbkiem czosnku.

Źródło przepisu: www.czteryporysmaku.blogspot.com

Dorsz zapiekany z warzywami

Składniki potrawy:

  • 2-4 filety rybne
  • 1 marchewka
  • kawałek pora
  • 1 cukinia
  • po 1/2 papryki czerwonej i żółtej
  • kawałek selera naciowego
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • mały kawałeczek chili
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • zielona pietruszka

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyć i obrać warzywa, pokroić w słupki (ziemniaki w krążki, paprykę w paseczki).

Posiekać drobno papryczkę chili i czosnek.

Filety rybne opłukać i osuszyć.

Wycisnąć sok z cytryny i skropić rybę z obu stron, nasmarować oliwą zmieszaną z przyprawą do ryb, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i chili. Wstawić do lodówki na ok .20-30 min. (w zamkniętym pojemniku).

Przygotować folię aluminiową. Na środku folii położyć dodatkowo papier do pieczenia i nasmarować go lekko oliwą z oliwek. Ułożyć rybę na papierze obłożyć dowolnie warzywami, które lekko doprawić solą. Rybę owinąć folią aluminiową tworząc paczuszkę (zamknięcie na górze), ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego piekarnika (180-190° C) na ok.25-30 min. Pod koniec pieczenia można delikatnie rozwinąć folię, aby ryba lekko zarumieniła się. Upieczoną rybę wyłożyć na półmisek. Odchylić folię na boki wzdłuż ryby, posypać posiekaną natką pietruszki.

Dodatki są tu już zbyteczne (może z wyjątkiem pieczywa) i lampki dobrego białego wytrawnego wina.

Źródło przepisu: www.znotatnikakrychy.blogspot.com

Drukuj przepisy

Facebook

Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich wykorzystywanie w zakresie odpowiadającym konfiguracji Twojej przeglądarki. ×