W kuchni znalazło zastosowanie wiele roślin. Przede wszystkim spożywamy korzenie i kłącza oraz liście i natki warzyw, a także owoce drzew i pestki (słonecznika, dyni). Szczególne znaczenie w kuchni ma sposób przyrządzenia potrawy. Najwięcej smaku i aromatu nadaje produktom smażenie. Popularnym produktem używanym do smażenia jest olej oliwkowy.

Oliwa, oliwka i tapenada

tapenada z czarnych oliwekOczywiście popularnie olej z oliwek nazywa się oliwą. Olej roślinny stanowi od 14 do 40 procent masy owocu oliwki europejskiej. Warto wiedzieć, że dojrzały owoc tego drzewa ma kolor fioletowy, fioletowoczarny lub czarnobrązowy. Oliwki zielone to pestkowce, które zostały zebrane przed dojrzeniem i wybarwieniem, jednak osiągnęły już docelowe rozmiary. Oliwki czarne to takie, którym pozwolono w pełni dojrzeć, zanim je zerwano. Drzewo oliwkowe osiąga odpowiednią dojrzałość, dopiero kiedy ma 8 do 10 lat, natomiast może dawać owoce przez kilka kolejnych stuleci. Oliwki czarne zbiera się w grudniu. Jednym z najbardziej znanych produktów kulinarnych (poza oliwą) z tych owoców jest właśnie tapenada z czarnych oliwek. Jest to pasta, która powstaje z rozgniecionych lub bardzo drobno posiekanych owoców oliwki. Często dodaje się do niej kapary. To danie popularne zwłaszcza na południu Francji, gdzie jest częścią hors d’œuvre, czyli starterów. Najczęściej podaje się ją na pieczywie lub do crudités (słupków warzyw). Powszechnie stosowanymi przyprawami do tapenady są czosnek, zioła, anchois, sok z cytryny oraz brandy.

Owoce oliwki europejskiej znalazły szerokie zastosowanie w kulinariach. Do smażenia oraz polewania sałatek i różnych dań często używa się oleju z nich wytłaczanego, czyli oliwy. Innym ciekawym produktem spożywczym jest tapenada, czyli pasta z oliwek doprawiona wybranymi składnikami, popularnie wykorzystywana we wszelkiego rodzaju starterach.