W ostatni weekend wybrałam się w góry i przywiozłam stamtąd sporo sera górskiego. Jego wyjątkowy smak zachwyca mnie za każdym razem. Najlepiej jednak smakuje w górach, podawany z grilla z dodatkiem konfitury żurawinowej.

Tradycyjne sery pochodzące z gór

ser górskiSmak sera górskiego jest specyficzny. Swój smak zawdzięcza odpowiedniemu procesowi wędzenia, naturalnymi składnikom i tradycyjnym metodom produkcji. Ser górski wytwarzany jest z mleka krowiego, natomiast tradycyjny oscypek robiony jest mleka owczego. Sery górskie są zatem odpowiednikiem oscypków, które są trudno dostępne. Sery górskie można kupić w niemal każdym większym markecie. Smakują wyśmienicie zarówno na zimno jak i ciepło. Bardzo lubię tan charakterystyczny słonawy smak i specyficzną konsystencję. Jeśli chodzi o oscypek to jest on chroniony przez prawo unijne. Określono jakie warunki musi spełniać ser owczy, aby móc go legalnie nazwać oscypkiem. Oryginalne oscypki mogą być wyrabiane w okresie od maja do września, a sprzedawany do końca października. Kolejnym typowo tradycyjnym górskim serem jest bundz, który jest twarogiem produkowanym z mleka owczego. Jest on wpisany na oficjalną listę produktów tradycyjnych. Ser ten jest niezwykle delikatny w smaku i często porównywany jest do mozzarelli. Świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło np. jako dodatek do tarty. Z bundzu powstaje kolejny tradycyjny ser górski, czyli bryndza. Powstaje z kwaśnego i dojrzałego sera, który został posolony.

Bardzo lubię sery, a szczególnie wędzone. Sery górskie to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych oscypków. Istnieją również sery górskie niewędzone, są delikatniejsze w smaku. Sery górskie wytwarzane są zazwyczaj z mleka krowiego i należą do nich takie sery jak serki gazdowskie czy korbacze.

Kategorie: Usługi