Bez wątpienia wszelkie rodzaje orzechów są uznawane za superfood, ponieważ zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Są przede wszystkim naturalne i można je spożywać na wiele sposobów, co sprawia, że łatwo je wprowadzić do diety.

Jak smakują orzechy nerkowca?

nerkowce orzechyW Polsce najlepiej znane są orzechy włoskie, które kupimy w każdym sklepie spożywczym. Ponadto dość często są wybierane także laskowe, które również mogą naturalnie rosnąć w polskich lasach. Jednak orzechów nerkowca u nas nie uświadczymy, bo rosną one w zupełnie innym klimacie i muszą być do Polski sprowadzane. To oczywiście wpływa na ich cenę, ale także sposób ich zbierania jest dość skomplikowany i wymaga doświadczenia. Przeważnie nerkowce orzechy są sprzedawane w niewielkich torebkach ważących po sto, dwieście lub pięćset gramów, które bez problemu dostaniemy na rynku. W niektórych sklepach można je kupić nawet na wagę w cenie około sześćdziesięciu kilku złotych za kilogram. Są one cenione na liczne wartości odżywcze i mnóstwo witamin oraz minerałów, które sprawiają, że nasz organizm będzie nam wdzięczny za wprowadzenie ich do diety. Przede wszystkim są bardzo kaloryczne, dzięki czemu wystarczy ich zjeść niewielką ilość, aby poczuć uczucie sytości. Przeciętnie w stu gramach orzechów nerkowca znajduje się około pięćset – sześćset kalorii. Świetnie się sprawdzają jako przekąska w ciągu dnia, dodatek do ulubionego musli, jogurtu czy deseru. Równie dobrze z orzechów nerwowca można zrobić pyszne i zdrowe masło orzechowe.

Ten rodzaj orzechów jest szczególnie lubiany przez dzieci, ponieważ mają one słodki smak i nie są tak twarde jak na przykład orzechy laskowe. Ich nazwa pochodzi od ich kształtu, ponieważ przypomina nerkę. Z wielu względów warto je systematycznie spożywać.