Pasteryzacja to jeden z podstawowych procesów przetwarzania żywności. Chodzi o to, aby dany produkt pakowany miał przedłużoną przydatność do spożycia. Na czym polega ten proces? Jest to obróbka cieplna, która ma za zadanie pozbycie się mikroorganizmów oraz patogenów z produktu, dzięki czemu bakterie rozwijają się o wiele, wiele wolniej.
Zalety urządzenia do pasteryzacji
Pasteryzację stosuje się między innymi przy produkcji konserw, sosów czy też dżemów, jak i kiszonek. W ofertach producentów znajdują się profesjonalne urządzenia do pasteryzacji. Czym się charakteryzują? Najczęściej mają pojemność od 100 do 550 litrów, dlatego można za jednym razem wydłużyć trwałość ogromnej ilości produktu. Ponadto wybierając pasteryzator, musimy zastanowić się nad rodzajem grzania – producenci oferują urządzenia z grzaniem parowym, elektrycznym, jak i gazowym. Wszystkie te pasteryzatory umożliwiają gotowanie przez wrzenie w temperaturze do 110 stopni Celsjusza, jak i gotowanie w nadciśnieniu pary wodnej. Specjalna sonda służy do pasteryzacji produktów, zaś schładzanie możliwe jest dzięki podwójnemu płaszczowi wodnemu. Wytrzymałe urządzenie do pasteryzacji jest niezbędne w zakładach spożywczych i wielu innych miejscach. Mogą być stosowane także w stołówkach, ponieważ nadają się do przyrządzania zup, zarówno tych gęstych, jak i rzadkich, a także sosów, kaw, herbat oraz bulionów czy nawet gotowanych warzyw.
Możliwości zastosowania pasteryzatora jest tak wiele, że jest to urządzenie naprawdę uniwersalne, które przydaje się w wielu sytuacjach. Warto zakupić jednak pasteryzator najwyższej jakości, aby mógł on nam bez problemu służyć przez naprawdę wiele lat. Oczywiście nieco nas to będzie kosztowało, jednak z pewnością będziemy bardzo zadowoleni z efektu pracy na takim urządzeniu.