Słodycze są czymś, co lubi każdy z nas, ale mają jedną wielką wadę – są niezdrowe. Szczególnie przepadają za nimi dzieci, dlatego też  wielu rodziców się zastanawia jak je zastąpić innymi słodkimi produktami, ale zdrowymi.

Z czego się robi masła orzechowe?

smaczne naturalne masło orzechoweW obecnych czasach coraz ciężej znaleźć coś naturalnego bez dodatku chemii, gdyż jest ona powszechnie dodawana przez większość producentów żywności. Choć oczywiście można znaleźć takie produkty, ale przeważnie mają bardzo wysoką cenę, w porównaniu do pozostałych, powszechnie dostępnych. Jednakże jest kilka produktów spożywczych, które warto mieć w swojej kuchni, bo przynoszą sporo korzyści, szczególnie jeżeli mamy dzieci. Jest to na pewno smaczne naturalne masło orzechowe, które ma maksymalnie prosty skład, czyli zawiera jedynie jeden składnik – orzechy. Jednakże trzeba mieć na uwadze, że na rynku nie brakuje też producentów, które nawet do maska orzechowego potrafią coś dodać i najczęściej jest to cukier, sól czy też olej słabej jakości. Taki produkt już nie można nazwać zdrowym, gdyż zawiera szkodliwe składniki, których powinniśmy unikać. W dobrej jakości maśle orzechowym znajdziemy same orzechy, które mogą być jedynie lekko podprażone w celu wydobycia intensywnego smaku i aromatu. Sposób jego zrobienia jest równie prosty co skład, gdyż potrzebny jest tylko blender i odrobina cierpliwości. Dowolnie wybrane orzechy należy tak długo miksować, aż powstanie z nich jednolita masa. Przeważnie trzeba to robić kilkukrotnie.

Smak masła orzechowego może się różnić w zależności od wykorzystanego rodzaju orzechów. Jeżeli lubimy słodki smak, to idealne będą orzechy nerkowca lub laskowe. Takie masło może sobie każdy z nas samodzielnie przygotować i stosować jako smarowidło do pieczywa.